1 1 2 100 jaar
1920 - 2020

Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout

Opgericht: 15 november 1920

De meest unieke vereniging van Voorhout (en ver daarbuiten)


 

Welkom Bestuur Schutters SchietInfo Competitie Kopperen Nieuws

1

1

1

1

1

1

1


Eeuwfeest St. Hubertus

Carla Breuer onttroont Schutterskoningin Fenna Kooreman

1

Na zes jaar heeft St. Hubertus een nieuwe schutterskoningin: Beschermvrouwe van St. Hubertus en burgemeester Carla Breuer. Een titel waar tijdens elk lustrum voor geschoten wordt. St. Hubertus vierde, door covid-19 een jaar na dato, zaterdag 16 oktober 2021 haar eeuwfeest feestelijk in het nieuwe onderkomen van de schutters. Aan het begin van de middag overhandigde burgemeester Carla Breuer aan voorzitter Kees van Velzen de zilveren Koninklijke Erepenning.

De viering van het eeuwfeest is door de coronamaatregelen bijna een jaar uitgesteld. Ook de officiele opening van de nieuwe schietlocatie bij biljartvereniging Agnes trof hetzelfde lot. Zaterdag 16 oktober viel alles tezamen. De schutters vierden feest. En hoe?! Kees van Velzen opende de middag met de woorden: "Normaal begin ik maandelijks, als ik de leden toespreek met een kort praatje met: HEEEREN SCHUTTERS. Vandaag open ik toch maar anders." Hij verwelkomde ons erelid Ton van der Zwan, alle partners van de schutters en beschermvrouwe Burgemeester Breuer. Verder memoreerde hij dat het jubileum door corona een grote deceptie dreigde te worden. "Gelukkig klaarde de lucht wat op." Maar het was een moeilijke periode. Hij was bijzonder blij met de nieuwe locatie en bedankte voor de gastvrijheid van bv Agnes en sprak de intentie uit voor een samenwerking in lengte van jaren. Hij is trots op datgene wat er is bereikt. Tot slot verzocht hij de leden niet te vertrekken zonder eerst bij de jubileumcommissie langs te gaan. "De speciale verrassing zit aan het eind als jullie naar huis gaan."

Schutterskoningin

Na de overhandiging van de Koninklijke Erepenning aan de schutters gingen de dames de strijd aan om na zes jaar de heersende Schutterskoningin Fenna Kooreman van haar troon te stoten. Ruim 30 partners van de Voorhoutse schutters streden in de druk bezette en gezellige zaal om de titel Schutterskoningin. De dames moesten per kaart zes schoten lossen. De hoogst mogelijke score was 60 punten. Lang niet alle kogels bereikten hun doel: de schietkaart. Er waren de nodige afzwaaiers. De dames klaagden dat de wapens (luchtbuksen) behoorlijk zwaar werden. Het werd een zware strijd. Het is bekend dat Carla Breuer niet slecht schiet. Bij het vorige kampioenschap moest ze genoegen nemen met een derde plaats. Nu, met 55 punten, (menig schutter is hier jaloers op) mag zij zich voor de komende vier jaar Schutterskoningin noemen. Voorzitter Kees van Velzen feliciteerde haar met dit mooie resultaat, hing haar de sjerp om en plaatste de Koninginnediadeem op haar hoofd. Tot slot ontving de nieuwe Koningin bloemen en een fles champagne. Twee dames eindigden ex aequo. Zij moesten om de tweede en derde plaats kampen.

Vanaf 1965 tot 1975 schoten de dames jaarlijks voor de gezelligheid. De toen behaalde titels zijn niet officieel. Sinds 1975 gaat de strijd bij de dames om de vijf jaar voor de titel Schutterskoningin. De titel geeft geen privileges. Het is de eer.

Uitslag: 1. Carla Breuer 55 punten; 2. Annemarie Piters 54: 3. Sanne Ammerlaan 53 en 4. Ingrid Schulte met 53 punten.

1

Van links naar rechts: Annemarie Piters, Schutterskoningin Carla Breuer en Sanne Ammerlaan.