.

1 1 2 100 jaar
1920 - 2020

Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout

Opgericht: 15 november 1920

De meest unieke vereniging van Voorhout (en ver daarbuiten)


 

Welkom Bestuur Schutters SchietInfo Competitie Kopperen Nieuws

Roos

Roos

1

1

1

1

1


St. Hubertus nieuws

Archief

Schutter Teun Nelemans ontvangt Zilveren Bearensteel

VOORHOUT  – Teun Nelemans ontving 4 april 2022 in de Blokhut van de Boerhaavetuin de Zilveren Barensteel. Burgemeester Carla Breuer speldde hem op. Teun kreeg de gemeentelijke onderscheiding onder andere voor zijn werk voor de Protestantse Gemeente.

Teun was bijna 30 jaar koster van de Kleine Kerk in Voorhout. Nu doet hij nog allerlei andere klussen. Zo zorgt hij al geruime tijd jaarlijks voor de kerststukken in de kerk en geeft hij tips over beplanting en inrichting van het groen op de begraafplaats. Bovendien is hij sinds een paar jaar verantwoordelijk voor het groenonderhoud van de tuinen rond het Boerhaavehuis, de voormalige pastorie van de Kleine Kerk. Daarbij geeft hij leiding aan een 10-tal vrijwilligers die iedere maandag in de tuin het onderhoud verzorgen.


Koppermaandag 2022 en de schietavonden januari-februari vervallen

Update 26 januari 2022.
Ondanks de aangekondigde versoepelingen acht het bestuur het niet wenselijk om Koppermaandag 2022 door te laten gaan. Het is ondoenlijk om tijdens het schieten op het terras anderhalve meter afstand te houden, de geweren continue te reinigen en met mondkapjes te schieten.
De horeca mag tot 22.00 uur open. Een schietavond van 20.00-22.00 uur organiseren is voor het bestuur geen optie. De schietavonden van januari en februari vervallen derhalve. Op 8 maart is het volgende ijkmoment van het kabinet. Helaas, het is niet anders.

Na de persconferentie van dinsdag heeft het bestuur in de vergadering van donderdag 16 december 2021 besloten Koppermaandag vooralsnog uit te stellen. De risico's voor besmetting zijn te hoog. Tijdens het schieten anderhalve meter afstand houden is ondoenlijk. We wachten de ontwikkelingen af in de hoop dat de risico's dalen.


Eduard Ribberink erelid

 Overzicht

Na 33 jaar legde Eduard Ribberink vrijdag 29 oktober 2021 zijn functie als vicevoorzitter van Schuttersvereniging St. Hubertus neer. Voor zijn jarenlange inspanningen benoemden de leden hem tijdens de ALV tot erelid en ontving hij uit handen van voorzitter Kees van Velzen de glazen schuttersbokaal met inscriptie. Lees verder >>>


Eeuweling St. Hubertus ontvangt Koninklijke Erepenning

 Overzicht

Bijna een jaar na onze 100e verjaardag konden de schutters feest vieren. En dat deden ze zaterdag 16 oktober 2021 in hun nieuwe home bij bv Agnes op Sportpark Elsgeest. Als burgemeester én beschermvrouwe van de schutters overhandigde aan het begin van de middag Carla Breuer aan voorzitter Kees van Velzen de zilveren Koninklijke Erepenning. Lees verder >>>


Jacoba van Beierenfonds Teylingen kampioen schietwedstrijden

 Overzicht

In het kader van haar eeuwfeest organiseerde Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout vrijdag 22 september voor de eerste keer in haar bestaan schietwedstrijden met vlotbruggen voor Voorhoutse verenigingen en relaties. Er namen vier dames deel aan de wedstrijden. Het Jacoba van Beierenfonds sleepte de eerste verenigingsprijs in de wacht.  Lees het hele artikel >>>


De kop is er af

 Overzicht

Anderhalf jaar lagen de wapens opgeslagen. Anderhalf jaar was wegens corona schieten niet verantwoord of onmogelijk. Vrijdagavond 27 augustus 2021 namen de schutters in een kompleet nieuwe omgeving de wapens weer op. Rond negen uur losten de voorzitters van Biljartvereniging Agnes en Schuttersvereniging St. Hubertus de eerste schoten. De kop is er af. Voor de eerste keer in een eigen locatie en te gast bij de biljarters. De schutters waren bijzonder aangenaam verrast door de ruime opzet, de bar, de locatie en de vernieuwde schietbanen en schietbokken met de logo’s van de vereniging en de erepenning. Lees verder


Lantaarndrager Piet Lemmers overleden

 Portret

Donderdag 1 juli is op 81-jarige leeftijd rekenmeester Piet Lemmers overleden. Piet vertoefde al enige weken in de Wilbert in Katwijk. Hij was vanaf 2002 lid van St. Hubertus. Donderdag 8 juli is de uitvaart in de St. Bartholomeuskerk in BESLOTEN kring.

Hoge resultaten bij het kaartschieten behaalde Piet Lemmers nooit. Het was vaker onder de 50 dan er boven. Desondanks deed hij gewoon mee aan de competitie. In 2010 behaalde hij zijn eerste medaille voor 20x 50. Daarna 5x 52. Het deerde hem niet. Piet was geen groot prater. Hij kwam voor de gezelligheid en keek je altijd over zijn bril aan. Naar de mening van de schutters schoot hij tijdens Koppermaandagen niet slecht. Het lukte hem in 2013 niet om meer dan een vlag te scoren. Daarmee nam hij de Rode Lantaarn van Matthijs Ribberink over. Vanaf dat jaar was Piet met onderbreking van een jaar lantaarndrager in de lijst met Beste Schutters aller tijden. En volgens mij koesterde hij deze prijs. Door covid-19 kon hij hem dit jaar niet verdedigen.

Piet Lemmers wilde vliegenier worden. Na de MULO meldde hij zich daarom vervroegd aan voor de militaire dienst, maar werd tot zijn grote teleurstelling afgekeurd. Via boer Van Leeuwen kwam hij bij slager Bernard van Velzen, die hem naar kantoor stuurde. Een duidelijk advies dat uiteindelijk leidde tot een succesvol accountantskantoor. In 1966 besloot Piet voor zichzelf te beginnen in zijn woning aan de Prins Bernhardstraat 53. Zijn vrouw Lenie was receptioniste, typiste, gastvrouw en deed een groot deel van de administratie.

In 2000 veranderde het leven van Piet radicaal. Hij had nooit gesport en ging tennissen, werd een geoefend triatlonloper en leerde skiën. Elke dag leverde hij een sportieve prestatie.

Twee jaar geleden overleed zijn vrouw; zij was aan de rolstoel gekluisterd;Piet verzorgde haar laatste levensjaren. Samen kwam ik ze, nadat Piet de wandeling der wandelingen gelopen had, wel eens tegen tijdens de 4Daagse in Nijmegen. Hij liep hij de laatste kilometers achter de rolstoel over de Via Gladiola. Onvermoeibaar.

Piet was accountant en had een bijna fotografisch geheugen. Wanneer hij in zijn appartement nog aan het werk was, lagen de stukken in het rond in zijn kamer. ‘Anders ben ik het overzicht kwijt.’

Bestuur en leden van St. Hubertus wensen zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte in deze moeilijke dagen.

Voorhout, 3 juli 2021
Emiel van der Hoeven

Piet Lemmers Lantaarndrager


Oud-voorzitter St. Hubertus Ad Deutekom overleden

VoorzitterAdDeutekom 1998

Woensdagochtend 26 mei is in zijn slaap op 83-jarige leeftijd Ad Deutekom overleden. Ad was in de jaren tachtig de drijvende kracht bij Schuttersvereniging St. Hubertus. Al in 1964 meldde hij zich als jongste lid bij de vereniging; hij was toen 26 jaar. Dinsdag 1 juni is om 10.30 uur de uitvaart in de St. Bartholomeuskerk.

Ad schoot absoluut niet slecht. Jarenlang voerde hij binnen St. Hubertus de lijst met beste schutters aller tijden aan. Nu nog staat hij op de derde plaats. Vier keer was hij Schutterskoning; voor het eerst in 1984 en voor het laatst in 2002.

In de zeventiger jaren telde voor het schutterskoningschap zowel het resultaat van de geschoten vogel tijdens Koppermaandag als het resultaat van het binnen schieten. Was een schutter binnen goed, geheid dat hij schutterskoning werd. Na lang aandringen van Ad tijdens de jaarvergadering van 1980 telden voortaan ook de punten van de tweede vogel weer voor het koningschap mee. Tot eind 1981 schoten de schutters op kleine kaartjes. Het was Ad’s idee om grote schietkaarten te gaan gebruiken.

Van 1984 tot 1986 was Ad commissaris bij de toen nog Houten Vogel Schietvereniging St. Hubertus geheten. Aansluitend trad hij toe tot het bestuur en werd twee jaar vice-voorzitter.

Daarna volgde het secretariaat van 1987 tot 1988. Voorzitter Piet van Werkhoven had als vijfde voorzitter van St. Hubertus besloten om in 1988 te stoppen. Eigenlijk stond niemand te trappelen om hem op te volgen. Uiteindelijk stond Ad op en bleef zes jaar in functie. In dat eerste jaar tekende Ad een nieuwe paal voor de houten vogels. Een andere zaak bij zijn aantreden was de wettelijke bekrachtiging van de statuten, waaraan 69 jaar niets gedaan was. “Gelukkig is er in al die jaren niets gebeurd,” meldde hij.

Wanneer het onderwerp kegelen ter sprake kwam, reageerde Ad als door een wesp gestoken. “Dat hoort niet bij St. Hubertus,” liet hij in 1995 optekenen. Dat gold ook voor de aanwezigheid van dames. Schoorvoetend accepteerde hij de dames tijdens de lustrumvieringen. Ad was een voorvechter van tradities en vreesde in 1995 het voorbestaan van St. Hubertus. Zover is het niet gekomen.

Ad’s betrokkenheid bij de vereniging en de geschiedenis van St. Hubertus was bijzonder groot. Hiervan getuigen de vele plakboeken met foto’s en krantenknipsels. Na 39 jaar besloot Ad in 2003 om persoonlijke reden zijn lidmaatschap bij St. Hubertus op te zeggen.

Ad Deutekom: een dorpeling die het schieten met de paplepel kreeg ingegoten en pleitte voor het behoud van tradities.

Bestuur en leden van St. Hubertus wensen zijn vrouw Gien en hun kinderen veel sterkte in deze moeilijke dagen.

Voorhout, 26 mei 2021
Emiel van der Hoeven


De Oranjevereniging Voorhout feliciteert St. Hubertus OVV felicitatie

15 november 2020: 100 jaar St. Hubertus. Koninklijke Erepenning, feliciaties en gebak voor de 'Heeren schutters'


Coronavirus

Erepenning   

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Sint Hubertus heeft het de Koning behaagd haar de

Koninklijke Erepenning toe te kennen.

Het symboloseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

EeuwfeestEeuwfeest

Facebookpagina's van Cultuur Verheft en BV Agnes

Coronavirus

Bovenstaande foto komt van René Zwetsloot.

                            Op de eerste plaats van harte gefeliciteerd met ons 100-jarig bestaan en dan ook nog
                            Koninklijk onderscheiden worden.
                            Wij vinden de taart geweldig leuk om zo met elkaar er toch een feestelijk dag van te maken.
                            Met elkaar kijken we gewoon vooruit naar betere tijden die ongetwijfeld zeker weer gaan komen.*
                           
                            Wat een verrassing dat er een prachtige taart van Hubertus is bezorgd!!
                            Heel hartelijk bedankt van het nieuwste lid!! *

                  Wat een verrassing zaterdagmorgen om een hemerlijke taart te ogen ontvangen ter gelegenheid
                  van het 100-jarig bestaan, hij was heeeeerlijk! *

                  Bedankt voor deze geweldige tractatie. Gefeliciteerd met 100 jaar Sint Hubertus.
                  Na de taart hebben we zondagavond een toost uitgebracht op het eeuwfeest van onze vereniging. *

                 Vandaag 15 november 100 jaar geleden werd de Vogelschietvereniging St. Hubertus opgericht.
                 VAN HARTE GEFELICITEERD MET HET BEREIKEN VAN DEZE MIJLPAAL EN DE TOEKENNING b.g.v.
                 VAN DIT UNIEKE  JUBILEUM DE KONINKLIJKE EREPENNING.
                 Blij verrast de voorzitter op zaterdag aan de deur te treffen met een heerlijke verrassing.
                 Dit allemaal om dat dit jaar helaas anders dan anders is en moet worden beleefd.
                                    Ja, helaas treffen wij als schutters al geruime tijd elkaar niet en dat kan nog wel een aantal maanden gaan duren.
                                    Als wij allen gezond blijven dan treffen wij elkaar weer en kunnen uitzien naar veel festiviteiten met het gezegde.
                                    WAT IN HET VAT ZIT VERZUURD NIET 
                                    Nogmaals dank en heel veel gezonde groeten * 

                Goede morgen. Een heel mooie geste die ons op zaterdag 14 november ten deel viel;
                wij hebben heerlijk genoten van de schutters taart. Een leuk en goed initatief in deze kl.. dagen.
                Wij willen het gehele bestuur bedanken. *

Van harte gefeliciteerd met het 100-jarig bestaan van de Schuttersvereniging Sint Hubertus.
Ik was aangenaam verrast door uw bezorging van de heerlijke jubileumtaart.
Mijn hartelijke dank hiervoor, we hebben ervan gesmuld! Hopende op betere tijden
waarin wij elkaar weer kunnen ontmoeten wens ik u veel gezondheid toe.*
                
               Heeren schutters-bestuursleden,
               Mag ik u bij deze feliciteren met het honderdjarige bestaan van de vereniging en
               u tevens bedanken voor de bijzonder leuke en lekkere attentie betreffende deze feestelijke gebeurtenis.
               Blijf gezond en hopelijk tot spoedig ziens. *


Nieuwe maatregelen betreffende de Jaarvergadering, Koppermaandag, het Eeuwfeest, Wildschieten, de Competitie en de schietlocatie ivm met het coronavirus

Voorhout, 5 oktober 2020

CoronavirusCoronavirus

Jaarvergadering
Het is niet mogelijk om de algemene Ledenvergadering dit jaar in Cheers! te organiseren. Ook een livestreamvergadering behoort niet tot de mogelijkheden. Het bestuur heeft besloten om dit jaar de ledenvergadering via de e-mail te organiseren. Op korte termijn ontvangen de leden hierover meer informatie.

Koppermaandag 2020
Zoals het er nu uitziet verwacht het bestuur Koppermaandag NIET op de reguliere dag (de eerste maandag na Drie Koningen) te kunnen organieren. Doet die mogelijkheid zich vóór 1 juli 2021 voor dan is er alsnog een Koppermaandag. Lukt dit niet dan vervalt Koppermaandag 2021.

Viering Eeuwfeest niet in 2020
In 2020 vinden er nu geen activiteiten in het kader van het Eeuwfeest plaats. Op dit moment is er geen Jubileum te bedenken dat coronaproef gevierd kan worden. De festiviteiten van het Eeuwfeest worden uitgesteld tot de coronasituatie genormaliseerd is. Dat betekent geen afstel. In 2021 bestaat St. Hubertus nog steeds 100 jaar.

Schietcompetitie en Wildschieten
In het kader van de oplopende besmettingen van het coronavirus is er in december geen Wildschietavond.
De competitie ligt voorlopig stil tot 1 maart 2021.

Schietlocatie
Door de vondst van enige grondkabels op een onverwachte, verkeerde plaats heeft de voortgang van Fase 2 enige weken stil gelegen. Hiervoor zijn inmiddels door zes man de nodige maatregelen genomen, waardoor de werkzaamheden kunnen worden voortgezet. Het bestuur verwacht nog steeds dat de nieuwe lokatie voor 2021 gereed is. Diegenen die de vernieuwing van het oude interieur van de BV Agnes hebben gezien zijn lovend. "Het ziet er spic en span uit." Op het dak liggen inmiddels 38 zonnepanelen.

Als gevolg van het Coronavirus vervallen alle schietavonden van 2020

Voorhout, 1 september 2020

Het is niet anders. We moeten nog maar even blijven dromen van een corona-vrije toekomst, maar bovenal van gezellige schietavonden en de viering van het eeuwfeest. Het zit er voorlopig niet in. Het is niet anders. Voor de duidelijkheid: alle activiteiten in 2020 komen op voorhand te vervallen.

Over de algemene jaarvergadering in oktober worden de schutters in een later stadium nader geïnformeerd. Het bestuur hakt de komende maand knopen door betreffende het Eeuwfeest en Koppermaandag 2021.

BV Agnes
Fase 1 van de uitbreiding van BV Agnes is inmiddels afgegrond. De ballen kunnen weer gaan rollen.
Met Fase 2, de aanbouw voor de schuttersvereniging, wordt komende week gestart.

Als gevolg van het Coronavirus vervallen de schietavonden van april en mei UPDATE


Coronavirus

Voorhout, 23 april 2020

Naar aanleiding van het regeringsbesluit - zoals verwoord in de persconferentie van gisteravond door premier Rutte - berichten wij jullie dat de schietavonden van 24 APRIL en 29 MEI komen te vervallen. Vriendelijk verzoeken wij de leden, die in het afgelopen half jaar kandidaatleden hebben aangebracht, deze te informeren over het vervallen van deze schietavonden. Het bestuur van Sint-Hubertus zal zich op korte termijn buigen over de voortgang van de zaalschietcompetitie 2019-2020.

Dat geldt eveneens voor de plannen van het 100-jarig bestaan van onze vereniging. Wij zullen jullie zo spoedig mogelijk nader informeren over beide onderwerpen.

Tot slot merken wij nog op dat de aanvraag voor de bouwvergunning van BV Agnes inmiddels bij de gemeente is ingediend. Publicatie heeft afgelopen week plaatsgevonden. Wij houden jullie op de hoogte van de voortgang in deze.

Voorhout 16 maart 2020

Beste leden,

Ook jullie zullen de ontwikkelingen rond het Corona-virus op de voet volgen.
Het bestuur van Sint Hubertus heeft gisteren en vandaag al met de gedachte gelopen om de schietavond van 27 maart aanstaande te laten vervallen.
De beslissing van het kabinet van hedenmiddag houdt in dat ook de horecagelegenheden hun deuren moeten sluiten.
Dit betekent DEFINITIEF dat de schietavond van 27 maart aanstaande vervalt.
Uiteraard zullen wij de ontwikkelingen nauwlettend volgen en jullie tijdig berichten over het al dan niet doorgaan van de schietavond van april.
Met vriendelijke groet,
Cor van Steijn, secretaris

Eduard Ribberink 40 jaar schutter

Eduard Ribberink 40 jaar

Voor het lossen van het eerste schot van Koppermaandag, onze jaarlijkse schietdag, is Eduard Ribberink gehuldigd voor zijn 40-jarig jubileum. Voorzitter Kees van Velzen spreekt lovende woorden over de schutter, tevens vice-voorzitter. Kees huldigde ook Anne de Jong voor zijn 25-jarig jubileum.

In 1979, ten tijde van voorzitter Joop Stultiens treedt, Eduard toe tot de Vogelschietvereniging, waarvan de naam deze eeuw gewijzigd is in Schuttersvereniging. Vanaf 1988, wanneer het bestuur wordt terug gebracht tot vijf leden, wordt hij lid van het bestuur en voorzitter van de Schietcommissie. Hiervoor is hij in 2013 gehuldigd. Nadat het zogenaamde het Oranjeschieten tijdens de Najaarsfeesten is ingevoerd, is Eduard tevens voorzitter van deze commissie. Hij is zeer punctueel bij het opzetten van Statuten en Reglementen. Over elke komma wordt gewikt en gewogen. Ook zijn bijdrage aan de samenwerking met de politie voor Koppermaandag wordt geroemd. Kees van Velzen: "Ik heb je lang geleden al leren kennen als een buitengewoon punctueel persoon. Bij de gemeente en later in het kerkbestuur, alles altijd keurig op orde. Ook nu bij Hubertus merk ik dat regelmatig. Als er maar één vraag opkomt, worden direct statuten, huishoudelijk reglement of wedstrijdreglement getoetst en nagenoeg altijd is daar het antwoord in te vinden of geef je een heldere onderbouwing van jouw interpretatie. Soms is dat wel eens lastig en weinig flexibel, maar ook vaak prettig en eerlijk, de rechte lijn. En gelukkig kunnen we je er ook wel mee plagen want, dat kun je ook wel waarderen." Voor dit al hangt voorzitter van Velzen de jubilaris en vice-voorzitter een stevige medaille om. Saillant detail: de jubilaris had de medaille zelf al geregeld.

Schietprestaties
Al jaren draait Ribberink mee in de top van schietresultaten. Als een van de weinigen heeft hij een score van 5x maal 60 punten, het maximum, op zijn naam staan. In 1999 levert hij een zware strijd om de titel Schutterskoning. Met slechts negen punten moeten vier schutters in de zaal kampen. De eigenlijke strijd gaat tussen Willem Verhart en Ribberink en met slechts één punt verschil behaalt Ribberink de titel. In 2007 mag Eduard zich Zaalschietkampioen noemen. Bij de beste schutters aller tijden van de huidige leden staat hij op een derde plaats. Bij de beste schutters aller tijden staat hij op plaats tien. De jubilaris heeft aangekondigd over enkele jaren zijn bestuursfunctie over te dragen aan de jongere garde.

Anne de Jong, 25 jaar lid, is een enthousiast schutter, vrolijk en geïnteresseerd in de medeschutters. Met nieuwkomers maakt hij altijd een praatje. Beide schutters ontvangen de gebruikelijke medaille.

Wildschieten 20 december
In een gezellig en druk Cheers! werd er flink op gelukskaarten geschoten. De eer ging zoals gebruikelijk om konijn en kip. Het was het bestuur niet gelukt om rollade als prijs te regelen. Het merendeel van de prijswinnaars ging met een fors formaat konijn naar huis. Alhoewel, sommigen mochten niet met een konijn thuis komen. Dus werd er driftig geruild voor een kip. Een enkeling nuttigde deze direct na de zondag het schieten. Ze lieten weten dat de kip uitstekend smaakte. Het recept? De kip in een ovenzak met kruiden en dan in de oven. Tijdens zijn gebruikelijke praatje rond 22.00 uur kon voorzitter Van Velzen niet veel nieuws melden. Jammer voor Chris Ciggaar. Hij schoot 420 punten, goed voor de 6e prijs. Alleen jammer dat één kogel midden in het zwart terecht kwam. De prijswinnaars 2019:
1. Henk van Schie 493
2. Emiel van der Hoeven 461
3. Cok van Steijn 444
4. Ton Koster 428
5. Jack Bax 421
6. Hans Willemse 418

Finalisten halve finale competitie 2018 -2019 bekend
Na de schietavond van 29 september zijn de schutters voor de halve finale bekend geworden.

Poule A: Jeroen Schulte, René Zwetsloot, Teun Nelemans en Bert Pilaszek.
Poule B: Peter van Gils, Jos Geurts, Kees van Velzen en Max van Dijk.

De wedstrijden vinden plaats op 25 oktober a.s. na de jaarvergadering.
Alle uitslagen align="left"="">


Kees van Velzen nieuwe voorzitter
Tijdens een buitengewone ledenvergadering in Cheers! is Kees van Velzen vrijdag 20 april unaniem gekozen tot voorzitter van St. Hubertus. Kees van Velzen volgt de in januari onverwachts overleden van Leo van der Zon op.

Leo was sedert oktober vorig jaar de kersverse voorzitter en had grote plannen met de vereniging. Kees werd tijdens de korte buitengewone ledenvergadering bij enkele kandidaatstelling unaniem door de leden gekozen. Kees: "Ik bedank de leden voor het in mij gestelde vertrouwen en ga proberen dat waar te maken." De nieuwe voorzitter wil vooruit en gaat op naar het eeuwfeest in 2020. "Ik ga mijn best doen om de vereniging door wellicht roerige, maar mooie tijden te loodsen." Het was voor de schutters een reguliere schietavond.

Schutterskoning Kees van Velzen
De nieuwe voorzitter als Schutterskoning in 2017


In memoriam Leo van der Zon

We kunnen dit niet bevatten, zo plotseling, zo onverwacht

In 2009 meldt Leo zich aan bij St. Hubertus. Direct in januari slaat hij zijn slag; met slechts 10 punten wordt hij Schutterskoning 2010. Burgemeester en beschermheer van St. Hubertus Sander Schelberg spreekt zijn verwondering uit over het feit dat een eerste jaars met 10 punten René Zwetsloot van de troon stoot. Een politieke kwinkslag mag niet achterwege blijven. Schelberg spreekt over een wethouder, schietend op een linkerbaan, met een rechtse signatuur in een rode trui. Het daaropvolgende jaar wordt Schelberg Schutterskoning en Leo derde. Aan Leo de lastige taak 'zijn baas' te huldigen. Hij doet dit met verve.

Schutterskoning Leo van der ZonSchutterskoning Leo van der Zon

Schutterskoning SchelbergSchutterskoning Schelberg

In 2017 besluit schuttersvoorzitter Ton van der Zwan zijn functie neer te leggen. In kort overleg is Leo bereid deze taak op zich te nemen. Leo is een ras bestuurder getuige de lange lijst van functies in het verenigingsleven in de Bollenstreek. Het bloemencorso is een van de grootste. Leo is altijd paraat.

Zijn eerste bestuursvergadering als voorzitter is in december. Diverse grote plannen komen aan de orde. Hij zou zich er hard voor maken. Zeker voor het eeuwfeest in 2020. Aan het bestuur om de plannen nu waar te maken. We zijn het aan Leo verplicht. Zijn eerste Koppermaandag als voorzitter van de schuttersvereniging moet hij wegens werkzaamheden in Uganda verstek laten gaan. De volgende vergadering met de Commissie Vernieuwing, waar Leo deel van uit maakt, wordt daardoor verschoven. Door zijn overvolle agenda is de vergadering de laatste dag van januari. Velen zijn uitgenodigd om op 3 februari de 60e verjaardag van Leo te vieren. Het komt er niet meer van. Kort voor de schietavond in januari meldt Leo dat hij al de hele week ziek is en de schietavond waarschijnlijk niet kan bijwonen.
Zondag 28 januari volgt het bericht dat hij de dag ervoor in kritieke toestand in het LUMC is opgenomen. In de nacht van zondag op maandag wordt de reus door ee'n klein beestje geveld.

Leo van der Zon ovl kaartLeo van der Zon

Geschokt zijn wij door het vreselijke bericht dat onze voorzitter (en oud-wethouder) Leo van der Zon is overleden aan de gevolgen van acute malaria. Het is niet te bevatten. Onwerkelijk. Een gevoel onrechtvaardigheid.

Onze gedachten gaan uit naar zijn naaste familieleden en directe omgeving die door dit plotselinge overlijden zijn getroffen. Ook voor onze vereniging betekent dit een groot verlies. Onder zeer grote belangstelling is zaterdag 3 februari op zijn 60e verjaardag in crematorium Duin- en Bollenstreek om 11.00 uur afscheid genomen van voorzitter Leo van der Zon. We zullen hem missen. Moge hij ruste in vrede.

Het bestuur van Schuttersvereniging St. Hubertus


Wildschieten: Cok van Steijn Prutser van de Week
Tijdens het Wildschieten op 22 december 2017 behaalde Cok van Steijn het laagste aantal punten van de avond: 140. Daarmee won Van Steijn wel de door Cees Colijn geleverde haas en ontving hij tevens de titel Prutser van de Week. De winnaar van het Wildschieten behaalde een score die bij St. Hubbertus nog nimmer is vertoond. Het nieuwe lid Joost van Kempen schoot op 540 punten. Dat is 54 onder de maximale score.
De uitslag van het Wildschieten, de winnaars van de door Arie Ruigrok geleverde konijnen, is: 1. Joost van Kempen met een recordscore van 540 punten; 2. Henk van Schie 438 p; 3. en 4. met elk 436 punten Gijs Ravensbergen en Richard Kuijten; 5. Jan van Hensbergen 434 p.en als 6e Ben Kortekaas met 413 punten. De overige schutters gingen met kip naar huis.

Aanpassing percentage zaalschietkampioenschap 2017-2018
In de halve finale van het zaalschietkampioenschap geldt voor de klassen 2 t/m 4 een aanpassingspercentage van resp. 3, 6 en 9 procent. In haar evaluatie aangaande een eventuele aanpassing van deze percentages heeft het bestuur zaterdag 23 december 2017 na rijp beraad besloten de verschillende percentages voor 2017-2018 niet aan te passen. Na oktober 2018 volgt het definitieve besluit. Ook al beseft het bestuur dat de schutters in de 1e klasse een zware strijd moeten leveren, is één jaar te kort om nu al de percentages aan te passen.

Scheidend voorzitter Ton van der Zwan benoemd tot ERELID

Zwan erelid

Zwan erelid

Tijdens de jaarvergadering van 27 oktober 2017 nam na 29 jaar, waarvan 23 jaar als voorzitter, Ton van der Zwan afscheid als bestuurslid van Schuttersvereniging St. Hubertus. Voor zijn vele verdiensten beloonden de leden hem met het erelidmaatschap van de vereniging. Van der Zwan wordt opgevolgd door Leo van der Zon.

Tijdens de jaarvergadering van 27 oktober 2017 nam na 29 jaar, waarvan 23 jaar als voorzitter, Ton van der Zwan afscheid als bestuurslid van Schuttersvereniging St. Hubertus. Voor zijn vele verdiensten beloonden de leden hem met het erelidmaatschap van de vereniging. Van der Zwan wordt opgevolgd door Leo van der Zon. Na een voorzitterschap van 23 jaar legde Ton van der Zwan vrijdag zijn functie neer. Van 1988 tot 1994 was hij secretaris. Na het vertrek als voorzitter van Ad Deutekom werd Van der Zwan de achtste voorzitter van wat toen nog Vogelschietvereniging Sint Hubertus Voorhout heette. Van der Zwan 'versleet' drie penningmeesters, waarvan de laatste, Richard Kuijten, ook zijn functie neerlegde.

De afgelopen 29 jaar koerste Van der Zwan de vereniging door uitersten. Er waren rustige maar ook onstuimige jaren. In de jaren negentig was er de verhuizing van café Boerhaave naar het Wapen van Voorhout en werden de milieueisen zwaarder. Het schietincident in Alphen zorgde voor grote problemen. Het bestaan van St. Hubertus hing toen aan een zijden draad. Schietverenigingen werd het vuur aan de schenen gelegd en de vergunning voor Koppermaandag, de traditionele schuttersdag, uitgesteld. Van der Zwan voerde talloze gesprekken met de politie. St. Hubertus was geen schietvereniging naar de letter van de wet. Maar toch waren we een 'schietvereniging'. De uiteindelijke oplossing? De naamswijziging voor de vereniging naar Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout. Een van de doelstellingen werd het behouden van het schieten op houten vogels als cultureel erfgoed, traditie en folklore. En daarmee was de toekomst veilig gesteld.

Koppermaandag verhuisde naar drie locaties op het sportpark en tweemaal werd de schietpaal vernieuwd. Stapels tekeningen getuigen van de creativiteit van Van der Zwan. Het moest eenvoudiger en het kon eenvoudiger. Bij biljartvereniging Agnes staat de stille getuige van zijn laatste ontwerp. Een deugdelijke schietpaal voor Koppermaandag. Zaalschietkampioen en Schutterskoning is Van der Zwan in zijn 40-jarig lidmaatschap nooit geworden. Ook niet de langst zittende voorzitter. Daarvoor moest hij nog 17 jaar doorgaan. Bestuursvergaderingen verliepen gemoedelijk en waren gezellig. Wat in een uurtje afgehandeld kon worden, liep regelmatig uit. Door ruzie of grote verschillen van mening? Integendeel. Welke problemen er ook op tafel kwamen, groot of klein, de scheidende voorzitter bleef altijd de rust zelve. En kwam een medebestuurder met een antwoord of een vraag, dan reageerde hij frequent: "Waarom?" Waarna, terwijl hij je over zijn brillenrand goedmoedig aankeek, volgde: "Oh! Is dat zo...? Dat wist ik niet." In 2003 behaalde Van der Zwan zijn laatste medaille voor 20x58 punten.

Tijdens de jaarvergadering zette de nieuwe voorzitter Leo van der Zon de scheidende voorzitter in het zonnetje en overhandigde hij hem de speciaal vervaardigde kristallen award. Penningmeester Kuijten wordt opgevolgd door Matthijs Ribberink.

Eerdere ereleden
Burg. G. van Berckel (1952), Jan de Roode (1975), Jan van Steijn (1976), Jan Verdegaal (1977) en Gerrit Langeveld (2000).

Zwan erelid

Vernieuwe Statuten

VOORHOUT, april 2017 - Conform het besluit van de jaarvergadering zijn de Statuten aangepast.

De wijzigingen betreffen vooral het artikel over het lid worden van St. Hubertus (art. 4 lid 3) en een onduidelijkheid in artikel 13 lid 4. De statuten zijn in te zien, maar niet te printen. Een gedrukte versie is bij het bestuur verkrijgbaar.


Konijnen sudderend in de pan.

VOORHOUT, 23 december 2016 - In Cheers! streden de schutters om de jaarlijkse konijnen en kippen. Er werd geschoten op gelukskaarten.

Uitslag: Jos Geurts 514; Richard Kuijten 466; Emiel van der Hoeven 443; Henk Bierman 441; Peter Hoek 437 en Ferry van der Vlugt 434 punten. De prijzen werden uitgereikt door Leo van der Zon. Om de kippen die over waren kon voor extra kaart van 2 euro gekampt worden. De extra prijzen gingen naar Gijs Ravensbergen 272, Jos Geurts 227 en Ton Koster met 200 punten. De prijzen waren verzorgd door Arie Ruigrok.

Tijdens de Kerstdagen heeft Anton de Jong besloten te stoppen met schieten.


Jeroen Hazes Schulte krijgt heel Voorhout aan zijn voeten

VOORHOUT, 16 september 2016 - Tijdens de Tweede Oranje Proms op het Kerkplein vertolkte Jeroen Schulte met verve het nummer van André Hazes: Bloed zweet en tranen. Omringd door duizenden Voorhouters bracht hij op de vijver van de Bartholomeuskerk de toehoorders in vervoering. Jeroen Haze Schulte de nieuwe troubadour van Voorhout?

Proms 2016Proms 2016

Het was al bekend dat Jeroen kon dichten. Dat konden we horen op de jaarvergadering van St. Hubertus. Maar dat hij kon zingen... daar zetten velen de nodige vraagtekens bij. Jeroen kon zich tijdens de Proms ter gelegenheid van de 70-jarige Oranje Vereniging meten met Léon van Westerop en anderen. Hij bracht zijn nummers met verve. Tegen tien uur beklom Jeroen de vijver. Aanvankelijk op een barkruk, maar al vrij snel bewoog Jeroen Hazes Schulte zich naar het publiek. Heel aanwezig Voorhout brulde mee met zijn vertolking van Bloed, zweet en tranen. Geweldig. Eigenlijk was één nummer tekort. Over een aantal jaren bestaat St. Hubertus 100 jaar. Wordt dit een onderdeel van het jubileumprogramma met als uitsmijter Het laatste rondje?

Proms 2016 Proms 2016

Proms 2016 Proms 2016

Proms 2016


Piet van Werkhoven overleden

VOORHOUT, 6 september 2016 - Vandaag overleed op 81-jarige leeftijd ons gewaardeerde oud-lid en oud-voorzitter Piet van Werkhoven.

Arie van der Plas 2016 Huldiging Piet van Werkhoven bij zijn 50-jarig lidmaatschap.

GATEN GRAVEN IN HET VOETBALVELD
Alleen aan een maandelijkse schietavond had Piet van Werkhoven niet genoeg. Naast de gezellige Voorhoutse avonden trof men hem wekelijks op de schietbaan in Noordwijk en in het verleden ook op die van Wassenaar. Een schutter pursang, een echte Voorhouter die het eerste levenslicht in 1935 aanschouwde.
In 1963 was er bij St. Hubertus een grote toeloop van nieuwe leden. Tweeëntwintig Voorhouters, waaronder Piet van Werkhoven, meldden zich aan voor deze in die tijd toch wel wat elitaire mannenclub. St. Hubertus kende toen alleen de jaarlijkse schuttersdag op Koppermaandag. Veel te weinig vond het bestuur zodat de toenmalige voorzitter, Jo Lakeman, een actie startte om de vergrijsde vereniging te verjongen: het maandelijks zaalschieten. Wat deed Piet besluiten om lid te worden? "Ik las in de krant dat je je op kon geven en zag dat eigenlijk wel zitten." Volgens Piet was het in die tijd wel iets bijzonders om lid te zijn van St. Hubertus.

Besturen
In 1980 volgde Piet van Werkhoven voorzitter Joop Stultiens voor acht jaar op. Een van zijn eerste acties als voorzitter wist Piet zich als de dag van gisteren te herinneren. "Weet je, elke zaterdag voor Koppermaandag moesten we, ongeacht het weer, gaten graven in het voetbalveld om de schietpaal te plaatsen. Ik heb toen een paal van 2-duims pijp in elkaar gelast, die toen blijvend is geplaatst. Dat was een hele verbetering." Verder vond Piet het belangrijk om, binnen het bestuur in het belang van St. Hubertus, te improviseren.

Karabijnen
Piet was een pikeur in het afstellen van de geweren. Hoe kwam dat zo? Volgens hem door zijn technische opleiding. Maar dat was wat te simpel uitgedrukt. "Ik heb er gevoel voor. Wapens hebben mij altijd bezig gehouden. Een ander houdt van muziek. Ik streef naar perfectie." Piet onderhield beide luchtbuksen, welke hij met Harry Philipsen in Haarlem had gekocht. Vroeger toen elk lid zijn eigen geweer had was er sprake van een diversiteit aan kogelmaten. Uit een kast haalde hij een plastic zakje met witte loden proppen afkomstig van een dubbelloops jachtgeweer, kaliber achttien milimeter. Bij diezelfde kast stond een luchtbuks, gelijk die de vereniging bezat. Indertijd beschikte Piet boven zijn garage aan de Herenstraat (naast de melkfabriek van Piet Warmerdam) over een eigen schietbaantje. In 1973 kwam Jo Lakeman deze baan bezichtigen. Met het enige schot dat Jo loste, schoot hij midden in de roos.

Medailles
Naast competitieschieten is het bij St Hubertus gebruikelijk medailles uit te reiken aan diegenen die twintig keer 50, 52, 54, 56 en meer punten geschoten hebben. Piet bezit ze bijna allemaal. Zijn grootste wens was om nog eenmaal de medaille voor twintig 60, (de roos) te behalen. Het enige wat er in 1995 geadviseerd werd: doorgaan Piet. Piet ging door, maar een medaille van 60 haalde hij niet. De laatste jaren kwakkelde Piet met zijn gezondheid en in 2014 besloot hij na 51 jaar van St. Hubertus te bedanken. In de lijst met Beste Schutters allertijden staat Piet de 11e plaats. In het door hem geschilderde als eerbetoon aan de schutters de Voorhouse
Nachtwacht zal St. Hubertus hem blijven herinneren.


Arie van der Plas overleden

VOORHOUT, 9 mei 2016 - Vandaag is op 79-jarige leeftijd overleden ons gewaardeerde lid Arie van der Plas.

Arie was sedert 1967 lid van Schuttersvereniging St. Hubertus en een goed schutter. Op de ranglijst van beste schutters van de huidige leden stond hij op de vierde plaats. Bij de beste schutters aller tijden staat Arie op de dertiende plaats met 84 punten achter veldwachter Eggen. Bij de medailles behaalde Arie 10x 59. Zijn 58-medaille behaalde hij in 1980. In 1979 werd hij Schutterskoning en onttroonde daarmee Norman Mc. Donald, die al vijf jaar heerste. Arie van der Plas, geboren in Leiden, was van beroep stucadoor. De laatste jaren ging het lopen slechts en kwam hij trouw naar Koppermaandag en de jaarvergaderingen in zijn scootmobiel. Naast schieten was kaarten zijn grote passie.
Arie is op 17 mei begraven op de begraafplaats van de St. Bartholomeuskerk in Voorhout. Als oud-commando was er voor hem een erewacht van vier oud-commando's. De baret die op zijn kist lag, is geschonken aan zijn oudste kleinzoon. Door St. Hubertus zijn bloemen bezorgd. Een delegatie van het bestuur en leden heeft van Arie afscheid genomen.

Arie van der Plas 2016

Arie tijdens het Schuttersmaal 2016. Op tafel zijn onafscheidelijke borrel.


Ton Koster, Bert Pilaszek en Cok van Steijn koninklijk onderscheiden

Voorhout, 26 april 2016 - Allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-NassauTon (A.G.) Koster (61)
De burgemeester over Ton: geweldige teamspeler en iemand die nooit in paniek raakt. Ton Koster is al meer dan 36 jaar vrijwilliger bij de Oranjevereniging Voorhout. Hij is uitvoerder en verantwoordelijke van diverse activiteiten, zoals de kindervrijmarkt tijdens Koningsdag, sectiehoofd bij het luchtkussenfestival, regelaar tijdens het corso en medeorganisator van diverse activiteiten tijdens de feestweek in Voorhout. Ton is altijd bereid zijn handen uit de mouwen te steken en mee te helpen met opruimen totdat alles weer op orde is na afloop van de activiteiten. Sinds 2011 is hij bestuurslid van de Oranjevereniging, verantwoordelijk voor algemene zaken.

Verder is hij al ruim 30 jaar actief bij Scouting Boerhaavegroep in Voorhout. Als stichtingsvoorzitter is hij zeer betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe clubhuis, 10 jaar geleden. Dit was een zeer intensieve periode, waarin hij wekelijks overleg voerde en dagelijks de bouw aanstuurde. Thans is Ton verantwoordelijk voor het goed onderhouden van het gebouw. In 2014 ontvingTon reeds de Zilveren Barensteel van de gemeente voor zijn inzet bij de Stichting Scouting Boerhaave groep Voorhout.

Tenslotte is Ton sinds 2012 vrijwilliger bij de Stichting Vrienden van het Overbosch Voorhout, waar hij zich bezighoudt met onderhouds- en opruimwerkzaamheden. Ook is hij actief als technisch adviseur bij het jaarlijkse kunstevenement aldaar.

Bert (L.M.) Pilaszek (63)
Bert weet, volgens de burgemeester, wat hij wil. Bert Pilaszek heeft in 1992, samen met anderen, het initiatief genomen tot de heroprichting van Handbalvereniging Foreholte na haar faillissement. Hij bracht een nieuwe bestuursstructuur aan, schreef een sponsorplan en voerde dat uit, loste de schuldsanering met de toenmalige gemeente Voorhout op en onderhandelde met het Nederlands Handbal Verbond om te komen tot een competitiestart. Hij is bijna 10 jaar voorzitter geweest van de vereniging, die onder zijn leiding weer tot bloei kwam. Bert is inmiddels Erelid van de handbalvereniging en verricht nog steeds allerlei hand- en spandiensten.

Verder is Bert mede-initiator van het festival SportParkPop, dat jaarlijks wordt gehouden op Koningsdag. Sinds de start is hij voorzitter, penningmeester, inkoper en sponsorwerver van het evenement, dat inmiddels niet meer weg te denken is uit de Voorhoutse evenementenkalender.

Sinds 2011 is decorandus voorzitter van de Stichting Kinderboerderij De Klaprooshof. In deze rol zet hij zich in voor het voortbestaan van de kinderboerderij, die in 2011 door de gemeente in beheer van inwoners werd gegeven. Mede door zijn inzet werden er fondsen geworven voor het verbeteren en verfraaien van deze echte buurtboerderij. Ook houdt hij zich, samen met zo'n 30 vrijwilligers, bezig met het verzorgen van de dieren en de gebouwen en het onderhoud van de tuin, het weiland en de pluktuin.

Ook organiseert Bert al 12 jaar het golftoernooi Voorhouts Open, dat is opgezet om ondernemers in voornamelijk Voorhout tijdens een gezellige dag te laten netwerken.

Ten slotte is hij actief voor de Zonnebloem, district Voorhout, waar hij vaste kok is van het Valentijnsdiner voor gasten van de Zonnebloem, en verricht hij ook regelmatig hand- en spandiensten bij Schuttersvereniging St. Hubertus in Voorhout. In 2014 ontving Bert de Vrijwilligersprijs van de Gemeente Teylingen.

Cok ( C.L.J.M.) van Steijn (62)
De burgemeester schetste Cok als: stimulerend, verbindend, beminnelijk en humoristisch. Cok van Steijn is ruim 15 jaar bestuurslid van de Historische Kring Voorhout (HKV). Sinds maart vorig jaar is hij voorzitter. Hij houdt dorpswandelingen, lezingen en voordrachten in basisscholen (naar aanleiding van een lesbrief van de HKV) en tijdens bijeenkomsten van ouderen.

Hij is organisator van de uitreiking van de jaarlijkse Voorhoutse restauratieprijs. Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in 25 Voorhoutse Voorwerpen' een tentoonstelling die heeft plaatsgevonden in het kader van de herdenking van 70 jaar vrijheid, en die een groot succes is geworden.

Binnen de R.K. geloofsgemeenschap in Voorhout is Cok al 10 jaar actief lid van de Dragersvereniging St. Barbara. Vanuit de kerk draagt hij overleden medeparochianen naar hun laatste rustplaats op de R.K. Begraafplaats in Voorhout.

Tussen 1980 en 2000 was hij bestuurslid en ook voorzitter van de Land- en Tuinbouwbond, afdeling Voorhout, een belangenbehartigingsorganisatie van de boeren. Ook is het door hem opgebouwde bloemen- en bollenbedrijf gecertificeerd leerbedrijf geweest, waarmee hij zijn kennis en vaardigheden beschikbaar heeft gesteld aan het onderwijs. Veel leerlingen van de vmbo-tuinbouwschool uit Rijnsburg en Aalsmeer vonden bij hem een stageplek. In 2015 bestond zijn bedrijf 40 jaar.

Ten slotte is Cok vrijwilliger bij Carnavalsvereniging De Bokken, stelt hij vaak bloemen beschikbaar voor de Oranjevereniging, draag hij jaarlijks bij aan kerkenveilingen ten behoeve van de Bartholomeuskerk en voetbalvereniging Foreholte.


Wildschieten 2015

Om de eerste plaatsen tijdens het Wildschieten op gelukskaarten op vrijdag 18 december moesten Henk Bierman en Ton Koster kampen. Het verschil hierbij was slechts 1 punt. Wat Anne de Jong nooit lukte, lukte hem vandaag wel: schieten in de roos. Leo van der Zon reikte de prijzen uit. Konijn van de eerste zes en voor de andere schutters een kip. Gerard Knijnenburg vertelde dat bij een vorig konijn de tanden van het beest zo scherp waren, dat het beest zich uit het plastic beet. Reden voor Leo van der Zon om indertijd de Herenstraat te renoveren. De prijzen werden verzorgd door Arie Ruigrok. Saillant detail van de avond: de voltallige Schietcommissie in vergadering bijeen.

1. Henk Bierman 555
2. Ton Koster 554
3. Matthijs Ribberink 464
4. Ton van der Zwan 459
5. Chris van der Meer 458
6. Gerard Knijnenburg 455
7. Martin van den Nouland 440
8. Cok van Steijn 431
9. Gijs Ravensberg 416
10. Emiel van der Hoeven 397

11. Leo van der Zon 389
12. Joost IJsselmuiden 386
13. Ard Biesheuvel 378
14. Piet Ruijrok 361
15. Richard Kuijten 359
16. Ferry van der Vlugt 347
17. Jan Roelof Kooreman 340
18. Henk van Schie 337
19. Jan van Hensberg 318

20. Aad van den Burg 314
21. Peter Hoek 303
22. Jan-Willem Laroo 305
23. Arie Ruigrok 300
24. Teun Nelemans 281
25. Wim Luining 280
26. Eduard Ribberink 253
27. Hans Willemse 221
28. Anna de Jong 93

Schutters finale zaalschietkampioenschap bekend

VOORHOUT, 25 september 2015 - De halve finale van het zaalschietkampioenschap 2014-2015 kende twee hoogtepunten. De eerste betrof in poule 2 de schietkaarten van Gijs Ravensbergen. In de wedstrijd tegen Bert Pilaszek had Gijs zich verteld in het aantal kogeltjes. Niet dat er te weinig of te veel in het doosje zaten. Nee, Gijs verdeelde de kogeltjes ongelijkmatig over de twee schietkaarten. Vijf kogeltjes op de ene kaart en zeven op de andere. Helaas voor Gijs keurde de schietcommissie de laatste kaart af. De beslissing was echter niet van invloed op de uitslag. Dat was anders geweest wanneer de wedstrijd van Piet Ruijgrok tegen Bert Pilaszek niet in een gelijke score was geëindigd. In dat geval zou Piet of Bert in de finale hebben gestaan.

Spannend was de strijd tussen Jeroen Schulte en Martin van den Nouland in poule 3. Door de gelijke score (113-113) en het eerdere verlies van Jeroen tegen René Zwetsloot moest Jeroen het onderspit delven. René moest de eer aan Martin van den Nouland laten. René scoorde in zijn strijd tegen Ton van der Zwan wel een kaart met 60 punten. Met 5x 60 voert René nu de medailellijst aan. Hij passeerde daarmee Eduard Ribberink. De hoogste scoorde staat nog steeds op naam van Nico van Helden met 9x 60. Piet van Werkhoven staat op 6x 60. Hierbij wel de kanttekening dat René de score behaalde zonder gebruik te maken van de mik.

Matthijs Ribberink staat opnieuw in de finale. Zal hij zijn titel van vorig jaar prolongeren? Kan hij weerstand bieden aan zijn tegenstanders? Het gemiddelde van Matthijs ligt in ieder geval hoger dan zijn tegenstanders.

De finaleplaatsen zijn voor: Jos Geurts, Gijs Ravensbergen, Martin van den Nouland en Matthijs Ribberink.

Schietresultaten:

Ferry van der Vlugt

Hans Willemse

104

0

Jos Geurts

Peter van Gils

111

0

Bert Pilaszek

Eduard Ribberink

104

109

Gijs Ravensbergen

Piet Ruigrok

109

105

Hans Willemse

Jos Geurts

0

108

Peter van Gils

Ferry van der Vlugt

110

108

Eduard Ribberink

Gijs Ravensbergen

104

111

Piet Ruigrok

Bert Pilaszek

104

104

Hans Willemse

Peter van Gils

0

113

Ferry van der Vlugt

Jos Geurts

108

109

Eduard Ribberink

Piet Ruigrok

106

107

Bert Pilaszek

Gijs Ravensbergen

104

57

Jeroen Schulte

René Zwetsloot

103

109

Martin van den Nouland

Ton van der Zwan

106

104

Matthijs Ribberink

Joost IJsselmuiden

115

107

Emiel van der Hoeven

Cok van Steijn

99

105

René Zwetsloot

Martin van den Nouland

103

107

Ton van der Zwan

Jeroen Schulte

99

112

Joost IJsselmuiden

Emiel van der Hoeven

108

109

Cok van Steijn

Matthijs Ribberink

111

114

René Zwetsloot

Ton van der Zwan

115

105

Jeroen Schulte

Martin van den Nouland

113

113

Joost IJsselmuiden

Cok van Steijn

116

108

Matthijs Ribberink

Emiel van der Hoeven

114

109

De sortering voor de volgorde is als volgt:
1. Aantal punten;
2. Aantal gespeelde wedstrijden
3. Het gemiddelde.

POULE 1

gesp.

winst

gelijk

verloren

punten

gem.w3

Jos Geurts

3

3

0

0

6

54,67

Peter van Gils

3

2

0

1

4

37,17

Ferry van der Vlugt

3

1

0

2

2

53,33

Hans Willemse

3

0

0

3

0

0,00

 

 

 

 

 

 

 

POULE 2

gesp.

winst

gelijk

verloren

punten

gem.w3

Gijs Ravensbergen

3

2

0

1

4

46,17

Piet Ruigrok

3

1

1

1

3

52,67

Bert Pilaszek

3

1

1

1

3

52,00

Eduard Ribberink

3

1

0

2

2

53,17

 

 

 

 

 

 

 

POULE 3

gesp.

winst

gelijk

verloren

punten

gem.w3

Martin van den Nouland

3

2

1

0

5

54,33

René Zwetsloot

3

2

0

1

4

54,50

Jeroen Schulte

3

1

1

1

3

54,67

Ton van der Zwan

3

0

0

3

0

51,33

 

 

 

 

 

 

 

POULE 4

gesp.

winst

gelijk

verloren

punten

gem.w3

Matthijs Ribberink

3

3

0

0

6

57,17

Joost IJsselmuiden

3

1

0

2

2

55,17

Cok van Steijn

3

1

0

2

2

54,00

Emiel van der Hoeven

3

1

0

2

2

52,83

Wildschieten: nieuwe schutter mist wat...

VOORHOUT, 20 december2013 - Laten we het maar op onwennigheid houden. Anton de Jong nam voor de eerste keer deel aan het Wildschieten en dan is zo'n gelukskaart toch wat vreemd. We hoorden hem zeggen: "Ik denk al, ik mis wat...." Ja, ja, zijn schietkaart stond op 10 cm voor de loop. En dat is even wennen. De andere 29 schutters schoten hoge scores en de eerste zes plaatsen lagen dicht bij elkaar. De volgende zes schutters gingen met konijn naar huis. 1. Henk van Schie bracht het tot 459 punten, 2. Piet Ruijgrok 456 p, 3. zaalschietkampioen Wim Vink 454 p, 4. Hans Willemse 452 p, 5. Martin van den Nouland 449 p en 6. Hans Kerkvliet 446 p. Alle anderen hadden de traditionele kip.

Gijs Ravensbergen is sinds deze avond nog één punt verwijderd van 20x 59. De verwachting is dat hij in de loop van 2014 op gaat voor 20x 60. Gijs bevindt zich dan in gezelschap van Nico van Helden, Eduard Ribberink, Jeroen Schulte, Piet van Werkhoven en René Zwetsloot.


Jaarvergadering en finale schietcompetitie verschoven!!!

VOORHOUT, 2 september 2013 - In verband met vakanties en nieuws over wijzigingen van de schietpaal zijn de jaarvergadering en de finale van de schietcompetitie verschoven naar vrijdag 1 november 2013.


Finalisten schietcompetitie bekend

VOORHOUT, 27 september 2013 - Willem Vink, Matthijs Ribberink, Jeroen Schulte en Martien van den Nouland zijn de poulewinaars van de halve finale voor 1 november aanstaande.

In poule 1 ging de strijd, zoals te verwachten was, tussen Jeroen Schulte en zijn grootste tegenstander Gijs Ravensberg. Met een 60 en een 58 maakte Schulte korte metten met Ravensbergen. Deze bleef steken op 2x 55. Schulte won ook de overige wedstrijden in zijn poule. In de wedstrijd tegen Ferry van der Vlugt schoot Schulte zelfs 119 punten. In poule 2 had Willem Vink het wat gemakkelijker. Hans Willemse had zich afgemeld. Henk van Schie verspeelde zijn plaats in de finale door met een verschil van 5 punten van Vink te verliezen. Matthijs Ribberink was de gedoodverfde finalist van poule 3. Toch moest hij even zweten. Na Aad van den Burg en Harry Langermans achter zich gelaten te hebben, was zijn eerste kaart in de match tegen Emiel van der Hoeven niet best. Verder dan 52 punten kwam Ribberink niet. Uiteindelijk behaalde hij met slechts één punt verschil de finale (108 tegen 107). René Zwetsloot, toch een van de betere schutters, moest deze het onderspit delven tegen Martien van den Nouland en Joost IJsselmuiden. In de strijd tussen deze twee laatste schutters was Van den Nouland de sterkste. Hij won met 113 tegen 106 punten.

Het hoogste gemiddelde (58) van de avond was voor Jeroen Schulte. Hij schoot tweemaal een kaart van 60en eenmaal een van 59. Ravensbergen en Ferry van der Vlugt schoten nog een kaart van 59. Van der Vlugt zelfs tweemaal een 59-er.


Jan Hordijk ontvangt de Zilveren Barensteel

VOORHOUT, 17 juni 2013 - Oud-Hubertuspenningmeester Jan Hordijk ontving uit handen van wethouder Kees van Velzen de Zilveren Barensteel van de gemeente Teylingen. Hordijk (74) is vrijwilliger van de Protestantse Gemeente Voorhout. De uitreiking vond plaats aan het einde van de kerkdienst in de Protestantse Kerk in Voorhout

Jan is sinds hij en zijn vrouw in Voorhout zijn komen wonen, actief voor de Protestantse Gemeente, nu al ruim 45 jaar. Omdat zij ook waren ingeschreven bij de Gereformeerde kerk in Sassenheim, is hij bij beide kerken betrokken geweest. Dit heeft mede geresulteerd in een nauwe betrokkenheid bij de totstandkoming van de 'Samen op Weg' gemeente in Teylingen in 1987, waar hij de eerste voorzitter van de kerkenraad werd. Verder heeft Jan zich door de jaren heen binnen de kerk verdienstelijk gemaakt als leider van de jeugdkapel, leider van de kinderkerk en als lid van de commissie kerkorgel. Bovendien is hij nog enige tijd koster geweest en heeft hij meegedaan met de autodienst van de kerk.

Boerhaavehuis
Verder is Jan actief betrokken bij de stichting Het Boerhaavehuis. Hij begon vrij snel na de oprichting in 1982 als bestuurslid, waarna hij 12 jaar voorzitter is geweest. Derhalve was hij in 1984 betrokken bij de grote renovatie van het Boerhaavehuis en later de tuin, waarvoor allerlei acties werden georganiseerd. Tegenwoordig is de heer Hordijk coördinator van de Boerhaavetuin en is hij op de maandagen met een vaste groep vrijwilligers in de tuin aan het werk.

In 2009 ontving Hordijk reeds een koninklijke onderscheiding voor zijn vele vrijwilligersactiviteiten.


Emiel van der Hoeven Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Voorhout - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op vrijdag 26 april 2013 ter gelegenheid van Koninginnedag is Emiel van der Hoeven benoemt tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten binnen de Historische Kring Voorhout, de Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout, de Parochie van de St. Bartholomeus, de European Disabled Golf Association, het Regionaal Archief Leiden en Excesior Leiden. Het bestuur van de HKV feliciteert Emiel van harte met deze koninklijke onderscheiding. In het bestuurscentrum werden ook Hans Boere, Rob van der Velde en Jan Warmerdam benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wim van Kesteren ontvangt de onderscheiding op een later tijdstip.

Sinds 1994 is Emiel bestuurslid van Schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout, in de functie van commissaris. Daarnaast houdt hij zich bezig met het samenstellen, drukken en distribueren van het mededelingenblad de Hubertussleutel en is hij verantwoordelijk voor de inrichting, het beheer en de vormgeving van de website van St. Hubertus. Verder schreef hij het jubileumboek 'Erwtensoep & Ballotage' bij het 75-jarig bestaan van de vereniging in 1995.

Emiel van der Hoeven is een van de initiatiefnemers en medeoprichters van de Historische Kring Voorhout (HKV). Vanaf de oprichting in 1998 tot twee jaar geleden was hij secretaris. Hij houdt zich binnen de vereniging onder andere bezig met het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Voorhout, het beheer van het fotoarchief, het beheer en onderhoud van de website en het hoofdredacteurschap en de vormgeving van de Dwars Op. Zijn bijzondere inzet heeft de vereniging tot bloei gebracht. In 2012 werd hij erelid van de HKV.

Sinds 1983 is Emiel vrijwilliger van het Regionaal Archief Leiden (RAL). Hier heeft hij sindsdien vele activiteiten ontwikkeld, veelal op het gebied van automatisering. In 2006 ontvingen de vrijwilligers van het RAL als groep de 'Co Verhoogprijs' van de gemeente Leiden. Hij is initiatiefnemer en vormgever van de digitale Nieuwsbrief voor Vrijwilligers.

Ook zet hij zich sinds 2007 in ten behoeve van het archief van de St. Barholomeusparochie in Voorhout. Van zijn hand verscheen de jubileumuitgave 125 jaar Bartholomeuskerk.

Van 1964 tot 2002 was hij 2e secretaris, redacteur, organisator, archivaris (tot op heden) en coördinator van Gymnastiekvereniging Excelsior in Leiden. Hij heeft een groot aantal vrijwilligersactiviteiten op zijn naam staan. Voor het 100-jarig bestaan van de vereniging schreef hij in 2002 het jubileumboek Excelsior: stokoud, maar springlevend. Inmiddels is hij Erelid.

In 2009 heeft Emiel het jubileumboek Hoor, daar komt de muziek van de Muziekvereniging St. Cecilia in Voorhout geschreven, ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van de vereniging. Dit boek is een historisch document waarin naast de geschiedenis van de muziekvereniging, ook de geschiedenis van Voorhout een belangrijke rol speelt. In 2005 schreef hij voor de dragersvereniging Sint Barbara Voorhout het unieke jubileumboek '75 jaar zwarte kraaien in Voorhout'. Beide uitgaven gaf hij ook vorm.

Verder is hij administrateur en sitemaster van de European Disabled Golf Association (EDGA). Dit is een overkoepelend orgaan van veertien Europese landen die de golfsport promoten voor mensen met een fysieke beperking. De onderlinge communicatie gebeurt overwegend digitaal en de website speelt in dit verband een cruciale rol. Ook heeft hij een grote rol gespeeld in de samenstelling van een zogenoemd bidbook met als doel de golf toe te laten als paralympische sport.